Προς την κορυφή της σελίδας
Η εταιρία
Η εταιρία

Ανατάσιος Ν. Χατζηκρυστάλλης Η Cosmos Online Ltd είναι μονοπρόσωπη εταιρία του φυσικού και προγραμματιστή υπολογιστών Αναστάσιου Χατζηκρυστάλλη, και η οποία δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη λογισμικού και γενικότερα την παροχή υπηρεσιών στον χώρο του διαδικτύου και της κινητής τηλεφωνίας.

Η πρώτη επαφή του κ. Χατζηκρυστάλλη με τον προγραμματισμό γίνεται το 1978 όταν ως πρωτοετής φοιτητής κατασκευάζει το πρώτο του πρόγραμμα σε γλώσσα FORTRAN για τον πανεπιστημιακό υπολογιστή UNIVAC. Στην συνέχεια πέρασε στην «προγραμματιστική του εφηβεία» προγραμματίζοντας με τις πρώτες εκδόσεις της Basic για Apple IIe, και αργότερα στα Amstrands.

Από το 1991 ασχολείται επαγγελματικά με τον προγραμματισμό και την παραγωγή λογισμικού. Έως το 1995 κατασκεύαζε λογισμικό για προσωπικούς υπολογιστές (PC) και τοπικά δίκτυα (LAN), παράγοντας μια πληθώρα προγραμμάτων για εμπορικές επιχειρήσεις, εταιρίες διεθνών μεταφορών, τεχνικά γραφεία, ιατρεία, αλλά και με πιο εξειδικευμένο λογισμικό όπως για την διαχείριση σεμιναρίων, για εκπαίδευση μέσω υπολογιστών (προγράμματα Computer Based Training), στατιστική ανάλυση στοιχείων κοινωνικών και πολιτικών ερευνών κλπ

Cosmos-Online ORACLE university training

Το 1995 ήταν από τους πρώτους χρήστες του Internet στην Ελλάδα. Αντιλαμβανόμενος την δυναμική του παγκόσμιου δικτύου και διαβλέποντας την μελλοντική ανάπτυξή του, εστιάσθηκε από τότε αποκλειστικά στις σχετικές με αυτό τεχνολογίες και ιδιαίτερα στον προγραμματισμό στο νέο περιβάλλον. Η επαλήθευση της πρόβλεψής του τον καθιστά σήμερα έναν από τους παλαιότερους και εμπειρότερους προγραμματιστές διαδικτύου στην Ελλάδα.

Την περίοδο 1995 έως 2000 δραστηριοποιήθηκε στην περιοχή της Θεσσαλίας κατασκευάζοντας μια πληθώρα δικτυακών τόπων, αλλά και πιο σύνθετες και καινοτόμες διαδικτυακές εφαρμογές, συνεργαζόμενος με τους σημαντικότερους φορείς της περιοχής, όπως την Νομαρχία Μαγνησίας, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το Λιμάνι του Βόλου, το ΤΕΕ Μαγνησίας, το Κέντρο Επαγγ. Κατάρτισης και Ερευνών της Νομαρχίας Μαγνησίας, την Εταιρία Βιομηχανικής Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης Μετάλλων (ΕΒΕΤΑΜ) κλπ.

Μετά από μία 3ετή εργασία στο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ως προγραμματιστής διαδικτύου, και στα τέλη του 2000 εργάστηκε στην Αθήνα στην αρχή για εταιρία παραγωγής λογισμικού, και στη συνέχεια για μεγάλο όμιλο στον χώρο των τηλεπικοινωνιών, ως Internet project manager. Το αντικείμενό του ήταν η υποστήριξη του Ομίλου σε θέματα διαδικτύου, ο οποίος είχε τεράστια εμπειρία και υποδομές αλλά αποκλειστικά σε τεχνολογίες κινητής και σταθερής τηλεφωνίας. Ο κύριος στόχος ήταν η δημιουργία νέων καινοτόμων υπηρεσιών και λύσεων με συνδυασμό τεχνολογιών σταθερής, κινητής τηλεφωνίας και διαδικτύου, αλλά και η μέσω διαδικτύου διασύνδεση του Ομίλου με παρόχους κινητής τηλεφωνίας, και μεταπωλητές υπηρεσιών στο εξωτερικό, για την μεταγωγή δεδομένων.

Από το 2003 έως και το 2012 με έδρα την Αθήνα, και στην συνέχεια με έδρα τον Βόλο συνεχίζει να υλοποιεί έργα για το διαδίκτυο διατηρώντας μόνιμες σχέσεις συνεργασίας με Ελληνικών συμφερόντων πολυεθνικό Όμιλο εταιριών και πανεπιστημιακούς φορείς.

Επαγγελματικά επιτεύγματα

Σημεία σταθμοί στην επαγγελματική σταδιοδρομία του κ. Χατζηκρυστάλλη ήταν:

 • Η για πρώτη φορά στην Ελλάδα υλοποίηση μετάδοσης στο διαδίκτυο σε πραγματικό χρόνο αποτελεσμάτων βουλευτικών εκλογών (1996), και εκλογών τοπικής αυτοδιοίκησης (1998). Τα έργα υλοποιήθηκαν χρησιμοποιώντας δύο διαφορετικές υποδομές, μεθοδολογίες και εργαλεία, με την 2η κάνοντας χρήση υποδομών σε Βόλο, Φλόριδα και Νέα Υόρκη (ΗΠΑ).
 • Η υλοποίηση ενός extranet για γνωστή πολυεθνική εταιρία πετρελαιοειδών.
 • Η συμμετοχή στην ομάδα σχεδίασης του έργου ηλεκτρονικής διακυβέρνησης ΑΡΙΑΔΝΗ (5–10 εκατομμύρια ευρώ). Το έργο ΑΡΙΑΔΝΗ ήταν η υλοποίηση των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ), του απονεμήθηκε το Βραβείο Καλής Πρακτικής 2007 και ήταν στους τελικούς ως υποψήφιο για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης 2007.
 • Η για πρώτη φορά στη Ελλάδα κατασκευή και παρουσίαση μηνυμάτων τεχνολογίας MMS για την κινητή τηλεφωνία, παρουσίαση που έγινε μέσω προσομοιωτών (simulators) στην έκθεση Info-Com 2002, αφού η ανάπτυξή τους έγινε πολύ πριν οι παροχείς κινητής δημιουργήσουν την αναγκαία υποδομή για την μεταγωγή τους.
 • Η υλοποίηση του έργου “e-Demography”, για το Εργαστήριο Δημογραφικών και Κοινωνικών Αναλύσεων του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Ο πυρήνας του έργου ήταν η σχεδίαση μιας μεγάλης βάσης δεδομένων, η συγκέντρωση, ψηφιοποίηση, οργάνωση και εισαγωγή στη βάση και παρουσίαση στο διαδίκτυο όλων των δημογραφικών δεδομένων της Ελλάδος από το 1940 μέχρι σήμερα, παρουσίασή που γίνονταν με μορφή αριθμητικών πινάκων, γραφημάτων και δημογραφικών χαρτών. Ήταν η πρώτη φορά που υλοποιήθηκε στην Ελλάδα δημογραφικό έργο τέτοιας κλίμακας και το κατασκευασθέν portal είναι σήμερα το μεγαλύτερο τουλάχιστον σε επίπεδο Βαλκανίων.
 • Η κατασκευή λογισμικού για την μέσω διαδικτύου διασύνδεση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με το μηχανογραφικό σύστημα μεγάλης εμπορικής τράπεζας για την μαζική μεταγωγή κρίσιμων οικονομικών δεδομένων.
Δείτε τα σημαντικώτερα έργα

Εκπαιδευτικό έργο

Από τις αρχές της 10ετίας του 90 ο κ. Χατζηκρυστάλλης ανέπτυξε δραστηριότητα και ως εκπαιδευτής σε πληθώρα σεμιναρίων επαγγελματικής κατάρτισης.

Cosmos-Online computer training

Διετέλεσε για πολλά χρόνια εξωτερικός συνεργάτης – εκπαιδευτής του Ελληνικού Κέντρου Παραγωγικότητας (ΕΛ.ΚΕ.ΠΑ), του δημόσιου ΙΕΚ Βόλου, και της Νομαρχιακής Επιτροπής Λαϊκής Επιμόρφωσης Μαγνησίας. Συνεργάστηκε με την Αναπτυξιακή Καρδίτσας ΑΕ, το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας, τον Εθνικό Οργανισμό Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (Ε.Ο.Μ.Μ.Ε.Χ.), το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, και το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης “Αργοναύτες”.

Η συνολική του διδακτική εμπειρία ανέρχεται σε περίπου 5.000 ώρες. Δίδαξε σε πολλές δεκάδες σεμινάρια, κατά τα οποία εκπαίδευσε πολλές εκατοντάδες στελέχη του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα της Μαγνησίας, όπως υπαλλήλους νομαρχιών, δικαστικούς, εφοριακούς, αστυνομικούς, υπαλλήλους Ο.Τ.Ε., τελωνειακούς, στελέχη τραπεζών, αλλά και επαγγελματίες όπως εκτελωνιστές, και ανέργους νέους και νέους επιστήμονες.

Τα αντικείμενα που δίδαξε ήταν προγραμματισμός εφαρμογών σε γλώσσα Clipper (κυρίως στα τμήματα προγραμματιστών των Κρατικών ΙΕΚ), σχεδιασμός και διαχείριση βάσεων δεδομένων, λειτουργικά συστήματα (MS-DOS, Windows, Novell), χειρισμό και προγραμματισμό με μακρο-εντολές λογιστικών φύλων (Lotus 123, Excel), κειμενογραφία (PW, Grafos, MS-Word), εισαγωγή στον χειρισμό υπολογιστών κλπ.

Συγγραφικό έργο

Cosmos-Online book authoring Lotus 123

Στα πλαίσια του προαναφερθέντος εκπαιδευτικού του έργου συνέγραψε πολλές σημειώσεις για όλα τα παραπάνω αντικείμενα.

Επίσης είναι συγγραφέας ενός βιβλίου με τίτλο "LOTUS 123" έκδοση ΑΝ.ΚΑ. ΑΕ το οποίο πραγματεύεται από τα βασικά των λογιστικών φύλων (spreadsheets) μέχρι προχωρημένα θέματα προγραμματισμού με μακρο-εντολές.

Όπως προαναφέρθηκε στα πλαίσια των συνεργασιών του με φορείς επαγγελματικής κατάρτισης κατασκεύασε λογισμικό για την διαχείριση σεμιναρίων, καθώς και για διενέργεια εξετάσεων μέσω υπολογιστών (προγράμματα CBT - Computer Based Training).

Ανακοινώσεις σε συνέδρια

Κοτζαμάνης Β. – Σταθάκης Δ. – Χατζηκρυστάλλης Α. – Αγοραστάκης Μ. «Δημογραφική Γεω-Βάση της σύγχρονης Ελλάδος» 10ο Ελληνικό Συνέδριο Χαρτογραφίας, Ιωάννινα 2008.

Συμμετοχές σε συνέδρια και δημοσιότητα έργων

 • Φεστιβάλ Επιστημών και Τεχνολογίας, Αθήνα – Ζάππειο, 2008
  Το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας παρουσίασε το έργο e-Demography, που ο κ. Χατζηκρυστάλλης είχε υλοποιήσει για το Εργαστήριο Δημογραφικών και Κοινωνικών Ερευνών του Πανεπιστημίου.
 • Επιστημονικό περιοδικό της Ελλ. Εταιρίας Συστημάτων Γεωγραφικών Πληροφοριών (GIS), 2008
  Το περιοδικό παρουσίασε το έργο e-Demography με έμφαση στα χαρτογραφικά δεδομένα.
 • 73η Διεθνής Εκθεση Θεσσαλονίκης, 2008
  Το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας παρουσίασε το έργο e-Demography.
 • 4ο Συνέδριο Info-Com, Αθήνα 2002
  Ο Όμιλος της Newsphone παρουσίασε για πρώτη φορά στην Ελλάδα μηνύματα MMS για την κινητή τηλεφωνία, και τα οποία είχε κατασκευάσει ο κ. Χατζηκρυστάλλης. Η παρουσίαση έγινε μέσω προσομοιωτών (simulators) διότι οι παροχείς κινητής τηλεφωνίας δεν είχαν ακόμα την αναγκαία υποδομή για πραγματική μεταγωγή τους.
 • Εβδομάδα Marketing - Εκπαιδευτικό κέντρο Εθνικής Τράπεζας, Αθήνα 2001)
  Ομιλητής σε workshop με θέμα “Τρέχουσες και μελλοντικές τεχνολογίες υποστήριξης του 'one to one marketing'”.
 • Συνέδριο «Μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις – Προτάσεις - Λύσεις», Βόλος 1997
  Το συνέδριο οργανώθηκε από το ΚΕΚΑΝΑΜ ΑΕ and παρουσιάστηκε το μηχανογραφικό μέρος του έργου ADAPT που είχε υλοποιηθεί από τον κ. Χατζηκρυστάλλη.
 • 1ο Εκπαιδευτικό Συνέδριο συμβούλων σταδιοδρομίας των Ελληνικών πανεπιστημίων (Πόρτο Καρράς 1998)
  Παρουσίαση των έργων που είχε υλοποιήσει ο κ. Χατζηκρυστάλλης για το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με βάσεις δεδομένων για υποτροφίες και προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών των Ελληνικών πανεπιστημίων.